Blog
PODLE TÉMATU
Akcie Asistence při nákupu Dluhopisy ETF fondy Firemní finance FKI fondy Hypotéka Investice Investiční financování Investiční nemovitost Investiční nemovitosti Investiční strategie Komodity Majetkové pojištění Nákup Odhad tržní ceny Osobní finance Penzijní spoření Podílové fondy Privátní poradenství Prodej Projektové financování Pronájem Provozní financování Půjčky a konsolidace Reality Stavební spoření Životní pojištění Všechny
PODLE AUTORA
Ondřej Marek Petr Lukeš Lukáš Cinko Martin Zelenka Petr Kozelský Jan Pinta Petr Dobrovolný Michal Pekař Markéta Navrátilová David Tůma Vladimír Bádr Lukáš Cinko Petr Dobrovolný Petr Kozelský Petr Lukeš Ondřej Marek Michal Pekař Alena Lodlová Všechny

Proč je nezbytné správně stanovit prodejní cenu nemovitosti?

Jeden z nejčastějších dotazů na nás makléře bývá v různých obměnách věta „jaká bude cena nemovitostí za půlrok, rok, dva nebo třeba za pět let?“ Přesnou odpověď je skoro nemožné poskytnout – férové je naznačit trend, který je dlouhodobě růstový, ovšem s možnými výkyvy od tohoto trendu v krátkodobém horizontu oběma směry.

Podstatně snazší než pouštět se do odhadu cen v delším časovém období je určit prodejní či nájemní ceny aktuální. Jako makléři to máme dnes jednodušší než před několika lety, a to díky pokročilým softwarovým nástrojům umožňujícím s dobrou přesností stanovit tržní cenu, což bývá většinou pro úspěšný obchod klíčové.

Při určování ceny je dále samozřejmě nezbytné uplatnit určitý cit, který si lze při stovkách udělaných odhadů vypracovat a potřebná je odpovídající znalost dané lokality. Žádoucí je mít též přehled o aktuálních inzerátech na webových portálech. Každopádně je nutné pracovat s aktuálními daty o reálných prodejích a neukotvit se cenami realizovanými v daleké minulosti (toto lze jen v případě, že minulé ceny upravíme o vývoj cen v dané lokalitě a za dané období).

Mix výše uvedeného nám pomůže stanovit správně prodejní cenu nebo výši nájemného. Odpověď na otázku z nadpisu článku je už jednoduchá – protože se nemovitost prodá nebo pronajme dříve a za optimální cenu.

Dříve, protože pokud je cena nerealisticky vysoko, je téměř jisté, že nemovitost za tuto cenu nenalezne svého kupce nebo nájemce. Následný delší průběh obchodu pak stojí majitele nemalé peníze – existuje tzv. časová hodnota peněz, kdy při dnešních mírách zhodnocení, které zkušení poradci ve Stone & belter při nakládání s volnými prostředky získanými z prodeje nemovitosti běžně dosahují, jde výnos z těchto prostředků do nižších desítek tisíc Kč měsíčně (při prodeji průměrného pražského bytu).

Za optimální cenu, protože na konkurenčním trhu jen málokdo kupuje za ceny jiné než tržní a nabídkové ceny v inzerci se proto těm tržním musí co nejvíce blížit. Spoléhat na zázračného kupujícího ochotného zaplatit zcela netržní cenu se většinou nevyplatí. Dnešní dobu můžeme z hlediska realit nazvat též „dobou porovnávací“, neboť i běžný zájemce je schopen si cenu nemovitosti z veřejných zdrojů solidně ověřit.

Snižování nesprávně stanovené ceny nemusí paradoxně být pro kupující už zajímavé – ne každý chce kupovat „zlevněné zboží“, někdo ztratí zájem nebo si mezitím vybere nemovitost jinou, případně čeká na další slevu. V období poklesu cen je správné stanovení ceny pro prodávajícího ještě důležitější – tržní cena se totiž snižuje a ti, kteří jsou nyní ochotni zaplatit částku XY, budou za pár týdnů či měsíců ochotni platit třeba o 10 % méně.

Podobné je to u nájemních vztahů – pokud je stanovena realistická výše nájmu, na inzerát se přihlásí nepoměrně větší množství zájemců, mezi kterými pomůže realitní kancelář majiteli snáze najít toho nejvíce vhodného pro danou nemovitost a celý obchod proběhne zároveň rychleji.

Při prodeji nebo pronájmu nemovitostí se proto majitelům vyplatí obrátit se na prověřenou realitní kancelář, pro kterou je určování prodejních cen a výše nájmu denním chlebem.

Více »

Napište nám